Schouderklachten

Schouderklachten zijn een veel voorkomende klacht in een fysiotherapiepraktijk, naast bijvoorbeeld rug- en nekklachten.

U kunt mild  ongemak ervaren, maar ook scherpe pijn, wat enorme beperkingen in de bewegingsvrijheid met zich mee kan brengen. De schouder is een complex gewricht, dus de klachten en oorzaken kunnen uiteenlopen.

Helaas zijn schouderklachten vaak hardnekkig en kan herstel soms lang duren. Daarom is het belangrijk om goede begeleiding te zoeken, bijvoorbeeld bij een van onze fysiotherapeuten. Op die manier kunnen we een plan van aanpak op maat opstellen en vervolgens de schouderklachten behandelen.

Bekijk hier uw behandelaar van schouderklachten

Schoudernetwerk Noord Brabant

Vanuit Fysio Vertigo is Marjolein aangesloten bij Schoudernetwerk Noord-Brabant. Dit schoudernetwerk verenigt fysiotherapeuten in het optimaliseren van zorg bij schouderklachten. Daarbij worden therapeuten geschoold zodat verworven kennis en vaardigheden up-to-date blijven met de meest recente wetenschappelijke literatuur.

 

De complexiteit van het schoudergewricht

De schouder is een van de meest complexe gewrichten in uw lichaam. De schouder beweegt als keten in samenspel met sleutelbeen, schouderblad, ribben, nek-en borstwervelkolom. Door de grote beweeglijkheid van het schoudergewricht, zijn we als mens in staat om de schouder voor allerlei taken in te zetten. Helaas zorgen schouderklachten ook voor behoorlijke belemmeringen op het werk, tijdens het sporten, of bij simpele  bandelingen in het dagelijks leven.

Behandeling van duizeligheid

De meest voorkomende schouderklachten

Er is natuurlijk een vast aantal klachten met bekende oorzaken waar te nemen. Wij zien deze als fysio praktijk regelmatig. In de dagelijkse praktijk zijn dit:

Frozen shoulder

Frozen shoulder, ook wel adhesieve capsulitis genoemd, is een aandoening waarbij het
schoudergewricht stijf en pijnlijk wordt. Dit komt door een ontsteking van het kapsel rondom
het gewricht, wat leidt tot littekenvorming en verkleving. In de beginfase ontstaat pijn, die
geleidelijk gevolgd wordt door een afname in de bewegingsvrijheid van de schouder. Het
herstelproces kan maanden tot jaren duren en verloopt meestal in drie fasen: de bevriezing

fase (pijn), de bevroren fase (stijfheid) en de ontdooifase (geleidelijke verbetering van
beweging).

Impingement klachten

Impingement klachten of inklemmingsklachten ontstaan wanneer pezen of slijmbeurzen in de schouder bekneld raken tijdens het bewegen van de arm. Dit leidt tot pijn en beperkte bewegingsvrijheid, vooral bij het heffen van de armen. De klachten worden vaak erger bij herhaalde bewegingen en kunnen leiden tot chronische irritatie.

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit treedt op wanneer de schouderkop onvoldoende stevig in de schouderkom blijft, waardoor de schouder makkelijk uit de kom kan schieten of deels uit de kom kan glijden. Dit kan gebeuren door overbelasting, trauma of aangeboren zwakte in het gewricht, en leidt tot pijn, een instabiel gevoel en bewegingsbeperkingen.

Botbreuken

Botbreuken in de schouder kunnen voorkomen in het sleutelbeen, de schouderkop of het  schouderblad, vaak door een val of direct trauma. Ze veroorzaken acute pijn, zwelling en bewegingsbeperking. Het herstel kan lang duren en vereist vaak immobilisatie en in sommige gevallen een operatie, gevolgd door fysiotherapie.

Peesletsel

Peesletsel in de schouder, zoals een scheur of ontsteking van de rotator cuff, ontstaat meestal door overbelasting, veroudering of een blessure. Dit leidt tot pijn, vooral bij het bewegen van de arm, en kan het moeilijk maken om dagelijkse taken uit te voeren. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om het letsel te herstellen.

 

Hoe verhelpen wij schouderklachten?

Om deze klachten goed te behandelen, is meestal een combinatie van verschillende technieken en ‘tools’ nodig.

– Advies en voorlichting over het gebruik van je schouder, wat je wel en niet zou
moeten doen
– Manueel therapeutische technieken, ofwel, hands-on technieken
– Oefentherapie en training

Wil je meer weten over hoe wij schouderklachten behandelen? Ga dan door naar de
behandelingen.

Manuele therapie

Maak een afspraak

Je kunt de onderstaande knoppen gebruiken om een afspraak te maken.

Maak direct een afspraak


Openingstijden

MA 08:00 tot 20:00
DI 08:00 tot 20:00
WO 08:00 tot 18:00
DO 08:00 tot 18:00
VR 08:00 tot 18:00